Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünün yeniden organize edilen web sitesine hoş geldiniz. Bölümümüz personeli adına, bizi sanal ortamda ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim. Bu bağlamda, bölümümüz ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapmak istiyorum.
Biyoteknoloji; bilimsel olarak “canlıların veya onların ürünlerinin, canlı yaşam için faydalı hale dönüştürülmesini veya mevcut bir tarımsal sorunun çözümlenmesini sağlayan” uygulamalı bir alan olarak tanımlanır. Bu bilim dalındaki eski ve yeni uygulamalar, onu bilimin en hızlı dönüşen ve en heyecanlı alanlarından biri yapmaktadır. Tarımsal Biyoteknoloji; günümüzde çiftçilere birim alandaki verimlerinin artırılması imkânını sağlarken, hastalık ve zararlılara dayanıklı bitkiler aracılığıyla da çevre dostu çözümler sunmaktadır. Bu tekniklerin kullanılması, aynı zamanda üretim maliyetini de azaltmaktadır.
Sevgili Öğrenciler,
Günümüzde ziraatçılar; genetik mühendisliğinden, botanikten, istatistikten, kimyadan ve küresel görüntüleme sistemlerinden yararlanmak zorundadırlar. Diğer bir deyişle, yoğun emek gerektiren tarım sektörünün günümüzde bilimsel araçlara ihtiyaç duyduğu bir gerçektir. Dünyanın toplam kara yüzeyinin yaklaşık % 2’sinde; her 45 yılda ikiye katlanan insan nüfusunu beslemek için, ihtiyaç duyulan besinleri üretmeye devam etme kabiliyetinin, teknolojideki ilerlemeler olmaksızın gerçekleşmesi mümkün değildir ve biyoteknoloji tarıma son 20 yılda en büyük değişimi sunmuştur. Tarımsal Biyoteknoloji lisans programında tarımın tüm dallarını kapsayacak şekilde öğretim programı yürütülmekte olup, bitkisel biyoteknoloji, enzim ve mikrobiyal biyoteknoloji ile hayvansal biyoteknoloji alanında kapsamlı bir öğretim yapılmaktadır. Bu amaçla moleküler biyoloji, genetik mühendisliği, genomik, proteomik, moleküler ıslah, genetik transformasyon, genetik değişimlerin tespiti ve doku kültürü gibi değişik teknik ve yöntemler kullanılmaktadır.
Sevgili Öğrenciler,
Bölümümüz lisans programı, öğrenci tercihleri açısından ilk sıralarda yer almaktadır. Diğer taraftan bölümümüzde yüksek lisans ve doktora programlarının varlığı, farklı iklim koşullarına sahip deneme arazilerinin bulunması, öğretim ve araştırma laboratuvarlarının sunduğu olanaklar, öğretim üyelerimizin nitelikli bilimsel çalışmalarının çözüm ve ürün odaklı projelere ve patentlere dönüşmesi, bu çalışmaların lisansüstü çalışmalara yansıması, sizlere avantajlar sağlamaktadır. Diğer taraftan Ziraat Fakültelerinde kalite çalışmalarını yürüten ve Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı tam üyesi olan ZİDEK’den akreditasyon sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. Sizlerden beklentimiz; bilim ve tekniği toplumun ihtiyaçları doğrultusunda kullanan, ülkenin toprak ve su kaynaklarını etkili olarak değerlendirebilen, kendine güvenli, dürüst, farklı disiplinlerle ortak çalışabilen, çevre bilinci gelişmiş, yeniliklere açık ve meslek ahlakına sahip Ziraat Mühendisleri olmanızdır.
Değerli Ebeveynler,
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde yer alan Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünün; üniversitelerin bir meslek eğitimi vermekten çok öte kurumlar olduğu gerçeğinin farkında olarak, temel bilimlere ve mesleki bilgilere hâkim, sürekli öğrenen, sorgulayan ve bilgi üreten, sosyal ve çevre bilinci yüksek, etik ve profesyonel sorumluklarının bilincinde Ziraat Mühendisleri yetiştirmek amacıyla eğitimini sürdürdüğünü vurgulamak isterim. Evlatlarınızı; kendinden emin, ne istediğini bilen, hedefleri için cesaretle hareket eden bilgili, görgülü, yaşamı seven, yaşatmayı görev bilen ve sevgi dolu bireyler olarak hayata hazırlayacağımızdan şüpheniz olmasın.
Sevgili Öğrenciler,
Bölümümüzün mevcut öğrencisi iseniz, sizin sıkıntılarınızı dinlemeye hazırız ve önerilerinizi bekliyoruz. Eğer yeni bir öğrenci olarak bölümümüze katılmayı düşünüyorsanız, bölümümüzün sanal sitesini yeniden detaylı olarak inceleyin ve sorularınıza cevap aramaktan çekinmeyin. Eğer hala cevap alamıyorsanız, lütfen benimle direkt temasa geçin.
Bizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederim.
Prof. Dr. Ece TURHAN
Bölüm Başkanı